LockSet » новини » ДВЕРНИЙ ДОТЯГУВАЧ - ОЗНАКА "ЦИВІЛІЗАЦІЇ" ДВЕРЕЙ

ДВЕРНИЙ ДОТЯГУВАЧ - ОЗНАКА "ЦИВІЛІЗАЦІЇ" ДВЕРЕЙ

Категорія: новини

Кожен із нас почувається набагато комфортніше, коли двері, через які проходимо, самі зачинялися за нами.

 Таким пристосуванням є пружина (хоча сьогодні вже атавізм та пережиток недавнього минулого). Щоб двері зачинялися плавно і тихо, на них встановлюють спеціальний предмет – доводчик дверей (doorclosers). Тепер вони є одним із необхідних аксесуарів повноцінних дверей.

Пристосування на дверях доводчиків також є зумовленою необхідністю підвищення безпеки; охороною державної, кооперативної та приватної власності; економії електроенергії; протипожежної безпеки; термоізоляція та захист від шуму та негативного впливу навколишнього середовища.Вони також захищають дверні конструкції, що регулюють відчинення та зачиненням дверей. До того ж можна сказати, що більшість систем контролю доступу буде неефективною, якщо на дверях не встановлений доводчик. І хоча ці пристрої застосовують у нашій країні досить, таки давно, але вони все ще залишаються найменш відомими для більшості наших співвітчизників. Більшість доводчиків встановлюють на дверях із завісами, які (двері) виготовляють із металу, дерева або ПВХ-профілів, також із будь-яких комбінацій цих матеріалів.

 

Їх можна класифікувати за такими ознаками:

За способом монтажу доводчик поділяють на кілька типів:

 Для верхнього монтажу – у цьому випадку доводчик встановлюють на поверхні дверей або дверну коробку;

 Для прихованого монтажу – доводчик може в середині дверного полотна чи рами;

 Для статевого монтажу - пристрій встановлюють безпосередньо в саму підлогу.

 Доводчики також класифікуються та за способом передачі моменту, що обертається:

З великовагової (за іншою термінологією «колінної») передачею - це найбільш розширений тип доводчиків, в конструкцію яких момент, що обертається, передається за допомогою великовагової передачі. Які різновиди можна розглянути паралельно до «колінної» передачі. В цьому випадку великоваговий не виступає над полотном дверей, а злагоджуються паралельно дверній рамі;

 

 З ковзною (за іншою термінологією «слайдовою») передачею. У цих доводчиках зусилля на двері передаються за допомогою складної ковзної передачі, в якій вільний кінець важкоатлета рухається всередину. Ця передача вимагає застосування більших зусиль, ніж коліна, оскільки в ковзаючій передачі менший важкоатлет і, крім цього, необхідно додати значну силу тертя під час руху кінця важкоатлета по пазу.

 

 Принцип дії доводчика лежить у тому, щоб відчиняти двері, людина має застосувати зусилля. Це зусилля механічно передається до доводчику і акумулюється стисканням вбудованої в корпусі доводчика пружини, яка повертаючись у вихідне положення, дає можливість здійснювати регульований закриття дверей. Саме регулювання здійснюється завдяки рухам поршня у спеціальному циліндрі, заповненому спеціальним маслом.

 Якщо розглянути доводчик так званого верхнього монтажу (а вони є найпоширенішими), то механічний привід може бути або зубчастим - рання конструкція, або приводом від кулачкового валу. Справа в тому, що з появою на ринку перших доводчиків зі ковзною передачею, з'ясувалося, що зубчастий привід тут не є оптимальним технічним рішенням. Оскільки в цих доводчиках немає традиційного грузика (колін), а ковзання напрямної розміщено на поверхні дверної рами або

 (залежно від монтажу) на дверному полотні, немає плеча для оптимальної передачі зусилля. Це призводить до сприйняття силового процесу, що протікає.

 Для вирішення цієї проблеми в середині 80-х років було знайдено так названий привід від кулачного валу. Кулачок, що є своєчасно та вантажем, зроблений, залежно від конструкції, у вигляді симетричного чи несиметричного серця. Кулачок розміщується між двома поршнями – гальмівним і відкриваючим, які стикаються з кулачком за допомогою роликів. Під час повороту (відчинення дверей) кулачок рівномірно стискає пружину за допомогою відкриває поршня. У разі повернення пружини у вихідне положення, відкриваючий поршень переміщається назад, кулачок повертається у вихідне положення, а гальмівний поршень зупиняє двері.

Доводчики цієї конструкції дозволяють оптимально передавати зусилля. Деякі доводчики мають нерегульоване (постійне) закривання, що залежить від напруги пружини. Інші дають можливість регулювати зусилля закриття за допомогою переміщення корпусу або прокручування гвинта, що дозволяє попереднє стискання пружини. Зусилля закриття доводчика завжди менше, ніж його опора відкриття. Частина енергії втрачається на тертя та інерцію. Хороший доводчик передає під час закривання 65%, а поганий – 15-30% своєї енергії. Тому більшість зусиль під час відкривання не означає більшої сили закриття. Погана передача зусилля означає також більший знос матеріалу внаслідок внутрішнього тертя.У хорошого доводчика найбільший коефіцієнт вигідної дії наприкінці закриття (коли необхідно додати зусилля клямки замка при вході у зворотну планку).

Швидкість

Зазвичай швидкість регулюється за допомогою клапанів, які закриттям або відкриттям змінюють потік масла.

 У сучасних доводчиках застосовують термоконстантну гідравлічну олію та термоконстантні клапани. В цьому випадку клапан підлаштовується під в'язкість олії. За зниження температури в'язкість олії збільшується, збільшується і зазор у клапані. При збільшенні температури масло стає більш плинним і зазор зменшується. Зручне керування досягається за допомогою гідравліки. Під час руху поршня масла передбаченого для цього каналу протікає у протилежному напрямку. Під час відкривання дверей олія протікає через отвір у поршні в цю частину корпусу доводчика, яку звільняє поршень вчасно руху. Зливний отвір – це зворотний клапан, який дає можливість мастилу протікати лише в одному напрямку. При зачиненні дверей поршень повертається у своє початкове становище. При цьому масло проходить по циркуляційному каналу в бік пружини. У деяких місцях цих каналів розміщується регульовані клапани, без яких двері зачинялися б миттєво, оскільки олія протікає дуже швидко. Регульовані клапани впливають на масляний потік і тим самим швидкість, без якої заміна зусиль пружини. Більшість доводчиків мають хоча б один клапан регулювання швидкості. На найкращих моделях є другий клапан для створення так званого залишкового "поплескування" (останній 7-15 градусів). Крім цього, ще один клапан може регулюватися затримкою закривання (між 70 і, найменш, 90 градусів). Процес закриття може бути затриманий у діапазоні до 35 секунд.
 Існує також можливість амортизувати довільне відкриття дверей за допомогою додаткового клапана. У цьому випадку відбувається демпфування, з кута відкриття, починаючи приблизно від 70 градусів, через обмежений потік масла. Двері зупиняються доводчиком. Це запобігає швидкому випадковому відкриттю, наприклад, при пориві вітру. Зазвичай відкриття дверей цей клапан не заважає руху. Область застосування: зовнішні двері, двері у школах, лікарнях та інших громадських установах.

Тепер про вибір доводчика

По-перше, клас доводчика залежить від самих дверей. Щодо ширини дверей, то найбільш потужним повинен бути доводчик. Зусилля, які має розвивати доводчик для закриття дверей, нормовані в європейському стандарті EN 1154. Радимо вибирати доводчик, який відповідає цьому стандарту, тобто має маркування «РЄ». В деяких випадках

 можливе встановлення одночасно двох доводчиків, що збільшує зусилля приблизно на 30%. Двері із шириною полотна більше 1600мм належить не до дверей,

 а до воріт, при цьому мають використовуватись інші системи закриття. Вага дверей також має велике значення. Завіси мають сприймати вагу полотна так, щоб двері зачинялися без тертя. Доводчик не буде нормально працювати, якщо завіси дверей іржаві або полотно під час руху постійно треться об коробку.

Фіксація положення

Як правило, всі доводчики можуть бути оснащені механічними фіксаторами. Такі фіксатори виводяться із зафіксованого положення лише вручну. У доводчикапо стандартним вагам цієї мети пристосовують звані стопорні вантажі, які можна замінити звичайної системою вантажу без фіксації. В цьому випадку можна точно встановлювати впевнений кут відчинення дверей, при цьому спрацьовує пристрій, що блокує наступні переміщення вантажу і діє до того моменту, поки він не буде розблокований вручну. У доводчиків зі ковзним вантажем застосовують пружний стопор, який блокує цей вантаж у напрямній.

Розміщення доводчика залежить від того, куди відчиняють двері (від себе або на себе), його використовують у верхній частині або дверної коробки, або стулки. Останнім часом асортимент доводчика верхнього монтажу розширився ще одним різновидом. Це так звані доводчики прихованого монтажу. Їх монтують у середині полотна дверей. Після впровадження кулачкового приводу вдалося мінімізувати розмір доводчика та обладнати їх усіма функціями, включаючи встановлення на протилежних дверях.

За цим доводчиком, безперечно, велике майбутнє. Коли вибір доводчика визначено, повинен бути правильно зроблений монтаж. На цьому етапі монтажники вважають рекомендації фірми-виробника, конструкцію дверей та їхню вагу. При грамотному встановленні доводчика двері, відчинені на 90 градусів, будуть закриватися рівномірно, плавно.

У якісних доводчиках передбачено 2 діапазони регулювання швидкості закриття, іноді наприкінці руху (приблизно 20 градусів) відбувається «поплескування» або уповільнення руху дверей (залежить від зворотного регулювання). Під час експлуатації доводчик необхідно періодично регулювати.

 При правильній експлуатації регулювання досить зробити лише за значної зміни температури довкілля - 2-4 десь у рік. І, головне, пам'ятати, що робити цю роботу має кваліфікований фахівець. І, нарешті, хотілося б додати кілька корисних порад, які допоможуть продовжити доводчику життя.

 Головне, необхідно «не заважати, доводчику виконувати свою роботу»:

 Не треба «допомагати» дверям зачинятися швидше чи повільніше (звільняти чи змушувати);

 Підкладати під двері, якісь предмети, зазвичай, коли вносять або виносять речі – для цієї мети є спеціальні моделі;

 Вішати предмети на двері або штанги доводчика.

 Справді, покупець повинен розраховувати також дизайн доводчика.

 Зазвичай виробники пропонують декоративні пластини на доводчику у різному кольоровому виконанні: білі, темно-коричневі, під срібло, бронзу та інші. За бажанням деякі бренди на замовлення фарбують у будь-який колір за каталогом RAL, що дає можливість зробити доводчик зовсім непомітним в інтер'єрі.